Direktlänk till inlägg 2 december 2012
God fransk nougat som smälter i munnen!
ca 60 st
2 dl blandade nötter, t ex sötmandel, hasselnötter, valnötter
5 dl socker
1,25 dlvatten
1,5 dl vit sirap
1 krm salt
2 äggvitor
Gör så här:
Rosta mandel och nötter i en torr stekpanna på medelvarm platta. Vicka på pannan då och då så att de rostas jämnt. De är färdiga då skalet börjar brista och de börjar få svagt gellenbrun färg.
Ställ åt sidan att svalna.
Gnugga de rostade nötterna mellan handflatorna så att överflödigt skal trillar av. Hacka mandlar och nötter mycket grovt.
Smörj ett bakpapper med lite smör och forma det till en låda som mäter ca 23*23 cm.
Mät upp socker, vatten, sirap och salt i en kastrull. Värm upp under omrörning så att sockret smälter. Ta därefter upp sleven och rör inte inte mer i lagen. OBS! Låter man sleven vara kvar kan det bilda sockerkristaller på denna sör gör att lagen blir grumlig och sockrig.
Låt lagen koka utan lock tills den håller ca 130 grader, vispa då äggvitorna i en ren bunke till ett fast vitt skum. Låt lagen att fortsätta koka tills den håller 145 grader, då är den färdigkokt. Ett par grader varmare, då sockrar lagen sig.
Häll nu den heta lagen över äggskummet i en fin stråle under kraftig vispning. Fortsätt vispa massan tills den är luftigt seg och tjock, 5-8 minuter. Vänd därefter ner nötblandningen.
Tryck ut smeten i formen med lätt smorda fingrar till en jämntjock platta. Ställ svalt att stelna.
Skär upp den kalla och stelnade nougaten i bitar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | ||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
31 |
|||||||||
|