Direktlänk till inlägg 2 december 2012

Fransk nougat

Av Josefine Näslund Boll - 2 december 2012 09:58

 


God fransk nougat som smälter i munnen!


ca 60 st


2 dl blandade nötter, t ex sötmandel, hasselnötter, valnötter

5 dl socker

1,25 dlvatten

1,5 dl vit sirap

1 krm salt

2 äggvitor


Gör så här:

Rosta mandel och nötter i en torr stekpanna på medelvarm platta. Vicka på pannan då och då så att de rostas jämnt. De är färdiga då skalet börjar brista och de börjar få svagt gellenbrun färg.

Ställ åt sidan att svalna.

Gnugga de rostade nötterna mellan handflatorna så att överflödigt skal trillar av. Hacka mandlar och nötter mycket grovt.

Smörj ett bakpapper med lite smör och forma det till en låda som mäter ca 23*23 cm.

Mät upp socker, vatten, sirap och salt i en kastrull. Värm upp under omrörning så att sockret smälter. Ta därefter upp sleven och rör inte inte mer i lagen. OBS! Låter man sleven vara kvar kan det bilda sockerkristaller på denna sör gör att lagen blir grumlig och sockrig.

Låt lagen koka utan lock tills den håller ca 130 grader, vispa då äggvitorna i en ren bunke till ett fast vitt skum. Låt lagen att fortsätta koka tills den håller 145 grader, då är den färdigkokt. Ett par grader varmare, då sockrar lagen sig.

Häll nu den heta lagen över äggskummet i en fin stråle under kraftig vispning. Fortsätt vispa massan tills den är luftigt seg och tjock, 5-8 minuter. Vänd därefter ner nötblandningen.

Tryck ut smeten i formen med lätt smorda fingrar till en jämntjock platta. Ställ svalt att stelna.

Skär upp den kalla och stelnade nougaten i bitar.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Josefine Näslund Boll - 2 december 2012 09:39


    Mjukt bröd med knaprig yta.   1 l filmjölk 1,5 tsk bikarbonat 2 dl mörk sirap 1 tsk salt 7 dl vetemjöl 2 dl grovt rågmjöl 3 dl grahamsmjöl 3 dl solrosfrön 1 dl linfrön 1 dl russin 1 dl hela hasselnötter 1 dl torkade...

Av Josefine Näslund Boll - 25 november 2012 11:31

En enkel och god kola som funkar bra närsom på året, en helt vanlig kola som jag testade att smaksätta med två olika smaker, saltlakrits & citron blev min favvo :) 2dl grädde 2dl socker 2dl sirap, jag tog mörk sirap för jag hade ingen ljus m...

Av Josefine Näslund Boll - 15 november 2012 13:30


      150 g margarin 5 dl mjölk 1 paket jäst 1 burk kesella 2 dl socker 1 g saffran ½ tsk salt 1 ägg (röres i degsmeten) Ca 18 dl vetemjöl Fyllning: Margarin Socker Vaniljsocker hyvlad vit choklad Garnering: 1 ägg till pensling...

Presentation


En mat & bakglad tant! :)

Fråga mig

0 besvarade frågor

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2012
>>>

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards